Få gammal jäst att jäsa

IMG_4302

Så jag har ett trick. Och det här kanske alla redan vet och det är bara jag som är noob-ig (i så fall ber jag om ursäkt) men det har räddat mig två gånger nu. Idag hade jag en halv jäst i kylen som hade gått ut men jag var så sugen på kanellängder…så jag tänkte att jag kunde testa ändå. Och en annan gång när jag råkade göra jästvätskan lite för kall så hade jag problem med jäsningen. Så jag hittade ett trick. Om degen inte jäser så kan man fylla ena diskhon med kokhett vatten och sen ställa bunken över på ett galler. Alla varma ångor gör att degen får fart! Hur visste jag inte det innan?

Som jag misstänkte var min gamla jäst lite svår att jäsa idag men jag testade ångbastun och det funkade perfekt. Blev två väldigt goda kanellängder av det.

IMG_4318 IMG_4320

Pojkarna väntade så otåligt på att “ormen” (de tyckte att det såg ut som det) skulle bli färdig och sen tryckte de i sig mer än jag vill erkänna och gav mig högsta betyg. Allt jag gör är top notch enligt dem liksom, att baka till små pojkar är en tacksam uppgift. Och jag kände mig väldigt nöjd över att jag fick använt den där gamla jästen och över mitt supertrick förstås. Så nu har jag delat det med er. ;)

//I baked these today and they turned out great even though the yeast was a bit old! //

2 thoughts on “Få gammal jäst att jäsa

  1. mormor U

    Så bra med lite husmorstips! Längderna ser oerhört goda ut och det syns på pojkarna att de verkligen är det.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.